Emek yoğun sektörlerde çalışanlar, sıcak yaz günlerinde çok daha büyük risk altındalar. Ölümle sonuçlanabilecek sıcak çarpmalarının önüne geçebilmek için işverenin gerekli tedbirleri alması gerekiyor. Her ne kadar riski minimize etmek işverenin sorumluluğunda ise de çalışanlar da durumun hassasiyetini kavramalı, yaşayacakları olası bir sıcak çarpmasına karşın dikkatli ve bilinçli olmalı. Aşağıda çevirisini okuyacağınız; www.nrtoday.com sitesinde yer alan 19 Temmuz 2017 tarihli Dan Bain imzalı haber Oregon İş Güvenliği ve Sağlığı İdaresi tarafından bu konuda başlatılan bir program hakkında bilgi veriyor. Sıcakla ilişkili hastalıkları önlemek için yapılması gerekenlere dikkat çeken haber, sıcak halsizliğinden şikayetçi olanlara nasıl yardım edileceğine dair ipuçları da veriyor.
Dan Bain
19 Temmuz 2017
Her yaz olduğu gibi bu yaz da sıcaklar artarken, Oregon İş Güvenliği ve Sağlığı İdaresi (OSHA); inşaat, tarım ve diğer emek-yoğun faaliyetlerde çalışan işçileri ve işverenleri ısı hastalığının belirtilerini öğrenmeleri ve önlem almaya odaklanmaları konusunda uyarıyor ve teşvik ediyor.
Aşırı sıcakta çalışmanın tehlikelerini ele alma çağrısı, 11 Temmuz’da Oregon OSHA tarafından başlatılan geniş kapsamlı Sıcağa Bağlı Stres Önleme Programı’nın bir parçası. Bu program süresince, kurumun uygulamaya koyma ve danışmanlık faaliyetleri, işverenlerin sıcağa maruziyetle (özellikle her sene 15 Haziran’dan 1 Ekim’e kadar) baş etme planlarının gözden geçirilmesini içerecek.
Önleme programı; hem açık havadaki iş alanları, hem de sıcakla ilişkili potansiyel tehlikelerin olabileceği iç mekanlardaki iş yerlerini kapsayacak.
“Önlemeye odaklanmalıyız”
Sıcağa maruziyet, baş ağrılarına, kramplara, baş dönmesine, yorgunluğa, mide bulantısı veya kusmaya, hatta felç veya ölüme yol açabilir. 2011’den 2016’ya kadar, 36 kişi Oregon’un işçi tazminat sisteminden sıcakla ilişkili hastalıklardan dolayı yardım parası aldı.
Oregon OSHA’nın sağlık uygulama müdürü Penny Wolf-McCormick, “Oregon’daki işverenler ve işçiler aşırı sıcakta çalışmanın tehlikelerinden özellikle haberdar olmalılar” diyor ve devam ediyor: “Çünkü buradaki işçiler ılıman havalarda çalışmaya alışıktır, bu türde sıcağa çoğu zaman alışık değildir.”
“Önlemeye odaklanmalıyız” diyen Wolf-McCormick: “İşverenler içme suyu bulundurmalı, işçilerin mola verecekleri gölgeli yerler sağlamalı ve çıkabilecek sorunlara karşı dikkatli olmalı” yönünde uyarılarda da bulunuyor.
Sıcakla ilişkili hastalıkları önlemek için birkaç ipucu:
-
En ağır, en emek-yoğun işleri günün en serin zamanında yapın,
-
Sıcağı gözlemek için badi sistemini kullanın (çiftler halinde çalışın),
-
Bol miktarda soğuk su için (her 15 ila 20 dakikada küçük bir bardak),
-
Hafif, bol ve havadar giysiler giyin (pamuklu vb.),
-
Sık sık serin, gölgeli yerlerde kısa süreyle mola verin; bedeninizin serinlemesini sağlayın,
-
Sıcak ortamlarda çalışmadan önce çok yemek yemeyin,
-
Kafein ve alkollü içeceklerden kaçının (bunlar bedenin su kaybetmesine ve sıcağa bağlı hastalık riskinin artmasına neden olur).
-
Sıcak halsizliğinden şikayetçi olanlara yardım etmek için:
-
Kişiyi serin, gölgeli bir yere götürün; kişiyi yalnız bırakmayın,
-
Kalın giysileri gevşetin veya çıkarın,
-
Kişinin midesi bulanmıyorsa kişiye soğuk su içirin (her 15 dakikada küçük bir bardak),
-
Kişiyi yelpazeyle serinletmeye çalışın. Cildi soğuk su sprey ile ya da ıslak bezle serinletin,
-
Kişi birkaç dakika sonra kendini daha iyi hissetmezse, acil yardımı arayın.
Bazı ilaçlar, çalışırken giyilen kişiye özel koruyucu ekipmanlar ve geçmişte yaşanan sıcağa bağlı stres vakası, sıcağa bağlı hastalık riskini artırır. Sıcak çarpması, sıcak halsizliğinden daha vahim bir durumdur ve ölümle sonuçlanabilir.
Kişinin sıcak çarpması geçirdiğinden şüphelenirseniz derhal acil yardım çağırın.
İşverenler, cep telefonları için federal OSHA sıcağa bağlı stres uygulamasıyla iş yerlerindeki ısı endeksini hesaplayabilirler. Bu uygulama şu adresten temin edilebilir: https://www.osha.gov/SLTC/heatillness/heat_index/heat_app.html.
www.meslekhastaligi.org