GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TAŞINAN MÜCADELE!
Sendikamız kurulduğu 1948 yılında kurulmuş, Türkiye işçi sınıfı mücadele tarihinde önemli bir yer edinmiştir. Tarihinde sayısız grev ve direnişler gerçekleştiren mücadeleci bir geleneğe sahiptir. 1948 yılında Kazlıçeşme’deki tabakhane işçilerinin ve Beykoz Kundura fabrikasındaki işçilerin ayrı ayrı kurdukları sendikalar Türkiye Deri-İş Sendikası altında birleşme kararı almıştır. Ardından günümüze kadar bu çatı altında faaliyetlerini sürdüren sendikamız son genel kurulunda isim değişikliğine gitmiştir.
07.11.2012 tarihinde 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’ndaki değişiklikle, önceki kanunda “deri” ve “dokuma” ayrı düzenlenen işkolları “Dokuma, hazır giyim ve deri” olarak tek bir işkolunda birleşmesiyle tekstil işçilerinin de sendikamıza üye olabilmelerinin önü açılmıştır. Bu nedenle daha kapsayıcı bir isme ihtiyaç duyulmuş ve sendikamızın 31 Ağustos-1 Eylül 2014 tarihindeki 31.Olağan Genel Kurulu’nda yeni adı DERİTEKS SENDİKASI olarak belirlenmiştir. İşkolumuzda Tekstil alanında da örgütlenmeye hız verilmektedir.
Mücadeleci Gelenek
Sendikamız “Deri-İş” unvanıyla sayısız eylem, grev ve direniş yaşamış, işçileri örgütlenmesine öncülük etmiştir. Bu mücadele dolu tarih alanlarda “Birlik-Mücadele-Zafer!” olarak sloganlaşmış ve sendikamızın özgün bir sloganı haline gelmiştir. Sendikamız bugün de aynı çizgiyle örgütlenme yürüyüşünü sürdürmektedir.
Demokrasi Kültürü
Sendikamızın geçmişinden bugüne elde ettiği deneyimler ışığında yerleşmiş olan bir kültüre sahiptir. Bu geleneklerden biri toplumsal sorunlara ve ülke genelinde gelişen ekonomik ve politik gelişmelere karşı duyarlı bir yaklaşımla müdahale eden bir politikaya sahiptir.
Sendikamız sadece kendi üyelerinden güç alarak, bu güne kadar de hep kendi özgücüne dayanmayı ilke edinmiştir. Sendikamız kendi içindeki görüş farklılıklarının olmasını doğal karşılayarak, gelişimin ve ilerlemenin önünü açmak için demokratik esaslara uygun olarak hareket etmektedir. Bu sayede bürokratizme saplanmadan, dinamik ve taban inisiyatifini açığa çıkaran bir perspektife sahiptir.
Bu nedenle sendikamız "tabanın söz ve karar" ilkesini benimsenmiş, örgütlü olduğu işyerlerinde yukarıdan atama yerine üyelerinin kendi aralarında belirlediği kişilerin temsilci olarak görev yapmasına imkan sağlayan bir politikaya sahiptir.
Sendikamız örgütlendiği tüm işyerlerinde üyelerinin edilgen değil aktif bir şekilde sendikanın kararlarında yer alması için çaba sarf etmekte, sendika içi demokrasiye önem vermekte ve politik hedeflerine üyeleriyle birlikte kararlaştırmaya önem vermektedir.
Bu sayede güven ilişkisine dayalı bir çalışma mümkün hale gelebilmektedir.